Περί βιβλιοκριτικής και άλλων δεινών της ανθρωπότητας

Θα εμπιστευόσασταν ποτέ έναν φιλόλογο για να σας κάνει σχεδιασμό βιομηχανικών εγκαταστάσεων; Η απάντηση είναι ένα ρητό και κατηγορηματικό όχι. Δεν θα το αναθέτατε ούτε καν σε έναν χημικό μηχανικό, αν δεν είχε την απαιτούμενη εμπειρία και εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα. Τότε γιατί να εμπιστευτείτε έναν χημικό μηχανικό για να σας κάνει βιβλιοκριτική; Η απάντηση είναι σαφής: Έκαστος στο είδος του και η γνωστή εταιρεία που όλοι ξέρουμε στους καφέδες. Όχι, δεν μπορεί ποτέ το μπλογκ ενός χημικού μηχανικού που τυχαίνει να έχει διαβάσει μια σειρά από σημαντικά βιβλία, όπως είναι ο Οδυσσέας του Joyce (πράγμα που οφείλεται στο μπλογκ του Μαραμπού και τον ευχαριστώ για τις σχετικές αναρτήσεις του), ο Επιτάφιος για ένα μικρό νικητή του Machado de Assis, καθώς και μία σειρά άλλα (403 από τον μετρητή του goodreads), να είναι εφάμιλλης αξίας και επιδραστικότητας όσο το μπλογκ του διαδικτυακού φίλου, Φώτη Καραμπεσίνη, ο οποίος γράφει εξαιρετικά, είναι πτυχιούχος Aγγλικής Φιλολογίας και έχει διαβασμένα 1.460 βιβλία (από τον μετρητή στο goodreads). Επομένως, όχι, δεν είναι όλα τα μπλογκ ισάξια, κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο διαβασμένοι από κάποιους άλλους, όπως η διαδικτυακή φίλη Κατερίνα Μαλακατέ, την οποία θαυμάζω απεριόριστα και το μπλογκ της ήταν το πρώτο βιβλιοφιλικό μπλογκ που υπέπεσε στην αντίληψη μου και έγινε η αφορμή να γνωρίσω πολλούς υπέροχους ανθρώπους και την ευχαριστώ για αυτό.

Ωστόσο, υπάρχει το εξής δεδομένο, όλοι έχουμε γνώμη για το βιβλίο που διαβάσαμε. Μερικές φορές επιλέγουμε να την κρατήσουμε για τον εαυτό μας, επειδή δεν είμαστε οι απολύτως αρμόδιοι να μιλήσουμε δημόσια για ένα βιβλίο. Άλλοτε πάλι επιλέγουμε εντελώς ανθρώπινα να εκφράσουμε μια καλή κουβέντα στο συγγραφέα. Προσωπικά, ξεκίνησα αυτό εδώ το μπλογκ απευθυνόμενη κυρίως στις φίλες μου με σκοπό να της παρακινήσω να διαβάσουν τα βιβλία που μου άρεσαν. Δεν έτρεφα ποτέ την αυταπάτη ότι θα γίνω επιδραστική μπλόγκερ. Ούτε την τρέφω τώρα. Προσπαθώ απλώς να εκφράσω κάποιες σκέψεις, οι οποίες μπορεί να φαίνονται σε περισσότερο διαβασμένους ως κοινότοπες. Δεν πειράζει καθόλου. Υπάρχει κάποιος λόγος που κάθε μέρα λέμε καλημέρα το πρωί κι ας είναι η πιο κοινότοπη φράση του κόσμου.

Και κάτι ακόμη, η ικανότητα για οτιδήποτε δεν είναι σταθερή ιδιότητα. Το να γράφεις καλά είναι κάτι που καλλιεργείται. Απαιτείται να πετάξει βέβαια κανείς πολλά κείμενα από το παράθυρο μέχρι να κρατήσει αυτό που αξίζει. Αλλά όπως σωστά διαπίστωσε η φίλη Χρυσάνθη Πολύζου που έγραψε αυτό εδώ το υπέροχο ποίημα, που θα ήθελα να το είχα γράψει εγώ για τον άντρα μου, αυτό που έχει σημασία στην διαδικασία της γραφής είναι η δημιουργικότητα αυτή καθεαυτή. Και η αξία της δημιουργικότητας είναι ανεκτίμητη ανεξαρτήτως της αποδοχής του όποιου κοινού.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει και ένας τουλάχιστον χημικός μηχανικός, που λέγεται Μιχάλης Μητσός, ο οποίος τα κατάφερε μια χαρά να γράψει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο. Αλλά αυτό δεν έγινε τυχαία, σε κάθε περίπτωση, τα εκφράζει ασφαλώς πολύ καλύτερα από εμένα ένας από τους αντικειμενικά πιο αξιόλογους μπλόγκερ της βιβλιοφιλικής μπλογκόσφαιρας, o Librofilo, εδώ.

Επομένως, μολονότι ο τίτλος αυτής της ανάρτησης είναι “Περί βιβλιοκριτικής και άλλων δεινών της ανθρωπότητας”, αυτό εδώ το κείμενο μιλάει για τη χαρά του να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου με άλλους ανθρώπους. Είναι παγίδα του μάρκετινγκ ο τίτλος.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

5 Responses to Περί βιβλιοκριτικής και άλλων δεινών της ανθρωπότητας

  1. tatianikat says:

    Στα δεινά της ανθρωπότητας θα μπορούσες να πεις δυο λόγια για την μηχανική των ρευστών πάντως…

  2. fotisk says:

    Ευχαριστώ ιδιαίτερα για την τιμητική αναφορά στο όνομά μου. Ιδίως όταν συνδυάζεται με πρόσωπα που εκτιμώ και σέβομαι. Θα τα λέμε λοιπόν κι από εδώ 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.