Θοδωρής Τσάτσος, Εκτός οπτικού πεδίου

Γνώρισα τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο, όταν αποφάσισα να γίνω εθελόντρια στον οργανισμό “Διαβάζω για τους άλλους” . Εκείνη την ημέρα που τους συνάντησα για πρώτη φορά αισθάνθηκα το δέος που συχνά αισθάνεται κανείς, όταν διαπιστώνει ότι ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα καλείται να αντιμετωπίσει την καθημερινότητά του έχοντας στερηθεί ένα φυσικό προνόμιο που όσοι το διατηρούμε ακόμη, το θεωρούμε δεδομένο. Η μόνη αναφορά που είχα για την τυφλότητα ήταν το βιβλίο “Περί τυφλότητος” του Jose Samarago. Γρήγορα κατάλαβα ότι δεν χρειαζόταν να θυμηθώ τι έγραφε το βιβλίο για να έρθω πιο κοντά στον κόσμο τους. Μου αρκούσε που τους έβλεπα να κινούνται στον χώρο χωρίς να χρειάζονται την παραμικρή βοήθειά μου, που αστειευόντουσαν και γκρέμιζαν με τον τρόπο τους τις όποιες προκατασκευασμένες ιδέες μπορεί να είχα ή μπορεί να έχουμε όλοι μας για μια κατάσταση την οποία δεν γνωρίζουμε παρά μόνο με τη φαντασία μας και όχι επειδή ζούμε κοντά σε έναν άνθρωπο που την έχει βιώσει ή βιώνοντας την οι ίδιοι.

Ίσως η προηγούμενη παράγραφος να είναι περιττή. Ίσως και όχι. Το γεγονός πάντως είναι ότι ο Θοδωρής Τσάτσος έχει ένα αξιοζήλευτο βιογραφικό. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως ψυχολόγος, παράλληλα είναι αντιπρόεδρος του εθελοντικού οργανισμού «Διαβάζω για τους άλλους» και μέλος του μουσικού σχήματος “Εκτός Εποχής”, όπου ερμηνεύει και γράφει στίχους.

Το βιβλίο Εκτός οπτικού πεδίου είναι το πρώτο του βιβλίο, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Εύμαρος, και είναι μια αξιόλογη, από κάθε άποψη, συλλογή διηγημάτων, αρκετά διαφορετικών μεταξύ τους. Το χιούμορ δίνει ένα δυνατό παρόν εξισορροπώντας την συγκίνηση, η οποία επίσης είναι έντονα παρούσα, με αποτέλεσμα να μην ελλοχεύει πουθενά ο παραμικρός μελοδραματισμός. Ο Θοδωρής Τσάτσος καταφέρνει να μας βάλει σε έναν κόσμο απολύτως ενδιαφέροντα, βιωμένο με μεγάλη πληρότητα, αξιοπρέπεια και άφθονο σαρκασμό, με μια αφήγηση αυθεντική και αταξινόμητη, που κάνει την ανάγνωση πραγματικά απολαυστική. Στο βιβλίο υπάρχουν διάσπαρτοι πολλοί ενδιαφέροντες στοχασμοί και προσωπικά ζήλεψα πολύ τις φράσεις: “Έχω αρχίσει να πιστεύω πως οι οικογένειες δεν είναι παρά κλειστά κυκλώματα πρόσληψης και μετάδοσης προβλημάτων.”, “Είναι μεγάλη ελευθερία να ξεχνάς πως είσαι πάντα στο στόχαστρο των ξένων βλεμμάτων.”, “Είναι φανερό πως πρόκειται για άλλη μια ματαιόδοξη ερασιτεχνική απόπειρα κάποιου αρχόσχολου, που κάνει κατάχρηση του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.”

Με τα λόγια του ίδιου του συγγραφέα: Οι ήρωές μου φοβούνται αυτό που δεν καταλαβαίνουν, πενθούν αυτό που έχει χαθεί, ακόμα και πριν χαθεί, και σαρκάζουν τα πάντα σχεδόν, εκτός από όσα λίγα βρίσκουν πως ακόμη τους γλυκαίνουν. (πηγή)

Με λίγα λόγια, αναζητήστε το και διαβάστε το.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.