Χρίστος Κυθρεώτης, Εκεί που ζούμε

Όλα τα βαρετά βιβλία μοιάζουν μεταξύ τους, αλλά κάθε απολαυστικό βιβλίο είναι απολαυστικό με το δικό του τρόπο. Κι έτσι εδώ θα μιλήσω για τον ενθουσιασμό μου για το βιβλίο «Εκεί που ζούμε», ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γράψω ότι πρόκειται για ένα “πολύ καλό βιβλίο”. Φυσικά, τον απέρριψα, επειδή ναι μεν ο όρος, εφόσον το εννοείς, λέει τα πάντα, ωστόσο, αν λάβουμε υπόψη ότι ο λόγος δόθηκε στον άνθρωπο για να κρύβει τη σκέψη του, δεν λέει τίποτα. Έτσι, λοιπόν, θα αναπτύξω μια τεκμηρίωση για τον ισχυρισμό μου, όχι ως δικηγόρος που δεν είμαι, αλλά ως χημικός μηχανικός.

Πρωτίστως, θα επέλεγα να εστιάσω στο γεγονός ότι το βιβλίο διαπνέεται από χιούμορ, άλλοτε γλυκόπικρο άλλοτε ειρωνικό, υψηλής πάντοτε ποιότητας. Αυτό αξίζει να τονιστεί, επειδή η εξιστόρηση μιας περίληψης μπορεί να το καταστήσει -αδίκως- βαρετό. Το 24ωρο ενός δικηγόρου στις 20 Ιουνίου του 2014, μέρα κατά την οποία γνωρίζουμε τι θα του συμβεί; Εύλογα αναπτύσσονται τάσεις φυγής από πλευράς αναγνωστικού κοινού. Κι όμως, δεν είναι απλώς και μόνον η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, ρέουσα αποτύπωση των σκέψεων ενός καλλιεργημένου εργαζόμενου δικηγόρου, πολλές από τις οποίες αισθάνεται ο αναγνώστης ότι τον αφορούν προσωπικά, ότι αιχμαλωτίζουν τις ρωγμές κατά τη διάρκεια μιας τυπικής, κουραστικής μέρας στη δουλειά, μέσα από τις οποίες εισρέει μια ακατανίκητη ανάγκη να κάνεις την ημέρα άξια να τη ζεις μέσα από το στοχασμό, να διασώσεις όποια ομορφιά διατηρείται στη μέρα αυτή σε πείσμα της αλήθειας ότι τα όνειρα και οι προσδοκίες μιας εκδοχής ενός νεώτερου εαυτού, πιθανότατα αισιόδοξου, διαψεύδονται.

Στη συνέχεια, θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός ότι ο πρωτοπρόσωπος αφηγητής, Αντώνης Σπετσιώτης, διαθέτει μια γνήσια τρυφερότητα απέναντι σε όλα τα πρόσωπα που μπλέκονται στην ημέρα του ανεξαρτήτως αν είναι σημαντικά (πατέρας, πρώην ερωτικές σύντροφοι και νυν φίλες) ή λιγότερο σημαντικά (ο γιος μιας πελάτισσας, ο ένοικος στην πολυκατοικία που τον προσεγγίζει για να δανειστεί χρήματα). Κι ενώ δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο άνθρωπος με την άριστη επικοινωνία ιδιαίτερα με όσους/όσες αγάπησε, αποδεικνύεται …στο τέλος της ημέρας ότι διαθέτει την ικανότητα να ακούει και να νοιάζεται κι ίσως αυτό τελικά να μην είναι τόσο λίγο. Αντίθετα, είναι ο λόγος για τον οποίο, τελικά, χωρίς να ταυτίζεται ο αναγνώστης μαζί του, δεν μπορεί παρά να τον συμπαθήσει σαν να ήταν ένας φίλος που του αφηγείται την ημέρα του, φωτίζοντας σε επαρκές βάθος τις σχέσεις του με τους ανθρώπους που συναντά.

Ένα άλλο στοιχείο που θα ήθελα να αναφέρω είναι η αποτύπωση της περιρρέουσας πραγματικότητας της Ελλάδας του 2014 με εύστοχο, καίριο και άκρως ενδιαφέροντα τρόπο. Ο αφηγητής παρατηρεί τα πάντα: ένα σύνθημα γραμμένο στον τοίχο, τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε και κατασκοπεύουμε τους άλλους ανθρώπους μέσω των κοινωνικών δικτύων, το γεγονός ότι ολοένα και λιγότεροι αισθάνονται την ανάγκη να γίνουν διεκδικητικοί μέσω κινητοποιήσεων. Με αυτήν την έννοια, είναι η αλήθεια του βιβλίου, όσον αφορά την εποχή και την πόλη που περιγράφεται, που το κάνει αξιανάγνωστο με την πλήρη έννοια του όρου. Συχνά διαβάζουμε βιβλία για να ξεχαστούμε ή για να φωτιστούν πτυχές του κόσμου και της ιστορίας που δεν γνωρίζουμε. Όταν όμως διαβάζουμε βιβλία που αφορούν τις μέρες μας, τη ζωή που βιώνουμε, τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένη η πραγματικότητα μας, βιβλία που μας …φτιάχνουν την ημέρα, με την έννοια ότι τα απολαμβάνουμε, τότε αποκαθίσταται ξανά η αξία της κάθε μέρας, όσο βαρετή, προβλέψιμη και κουραστική κι αν τη βιώνουμε. Γιατί, στην πραγματικότητα, αυτό που έχουμε δεν είναι οι τραπεζικές καταθέσεις μας ή κάτι παρεμφερές, αλλά αυτό που ζούμε. Και η πραγματικά καλή λογοτεχνία όχι στο περιθώριο της ζωής, αλλά άρρηκτα συνυφασμένη με αυτό που θα λέγαμε σε μιαν άλλη εποχή “καθημερινή βιοπάλη” είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζεις.

Advertisement
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.