37. Αναγνώσεις βιβλίων

Σε όσους διαβάζουν συστηματικά αυτό το ιστολόγιο (αν υποτεθεί ότι αυτό το είδος ανθρώπου δεν έχει εξαφανιστεί οριστικά), αλλά και σε όσους έχουν διαβάσει κατά καιρούς μία ή δύο αναρτήσεις, θα ήθελα να πω μια ιστορία.

Κάποτε υπήρξε μια κοπέλα που την έλεγαν Κατερίνα Τσαγκαράκη και ήταν χημικός μηχανικός. H λεπτομέρεια αυτή αξίζει να αναφερθεί για δύο λόγους:
α) για να αποσαφηνιστεί ότι δεν πρόκειται ούτε για φιλόλογο ούτε για άτομο που έχει επαγγελματική σχέση με το λογοτεχνικό ή γενικότερα το συγγραφικό χώρο,
β) γιατί με αυτή την ιδιότητα -εξ ορισμού- δεν μπορεί κανείς παρά να τα πηγαίνει καλύτερα με τους αριθμούς και τις χημικές ενώσεις παρά με τις λέξεις (εκτός αν τυχαίνει να είναι π.χ. ο Νίκος Σαραντάκος).

Η κοπέλα αυτή το καλοκαίρι του 2013 αποφάσισε να ξεκινήσει ένα βιβλιοφιλικό ιστολόγιο. Όλα ξεκίνησαν δι’ ασήμαντον αφορμήν. Πιο συγκεκριμένα, αναζητώντας στο διαδίκτυο μια γνώμη για το βιβλίο “Το όνομα του ρόδου” έτυχε να συναντήσει μια ανάρτηση, η οποία ήταν τόσο πλήρης και λεπτομερειακή, ώστε πρόδιδε το τέλος του βιβλίου. Αυτό τη θύμωσε και αφού ήπιε ξύδι, στη συνέχεια αποφάσισε ότι θα ξεκίναγε ένα συγγραφικό πείραμα. Το πείραμα αυτό συνίσταται στο να γράφει αναρτήσεις για εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που θα είχαν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:

1.αγάπη για την ανάγνωση βιβλίων έστω και περιστασιακά (αλλά αληθινή αγάπη)
2.επιθυμία να διαβάζουν γνώμες για βιβλία σε κείμενα απλά και σύντομα, αλλά μεστά
3.το τρίτο δεν μπορώ να το προσδιορίσω, γιατί εσείς που διαβάζετε τώρα εδώ είστε μοναδικά πλάσματα (και κυριολεκτικά και μεταφορικά).

Οι αναρτήσεις αυτές άλλαξαν μορφή, όταν βρέθηκε στα χέρια της κοπέλας το βιβλίο του Machado de Assis με τίτλο “Επιτάφιος για ένα μικρό νικητή”.
Αντιστεκόμενη στην επιθυμία να αντιγράψει εκτενή αποσπάσματα, πράγμα που θα αποδείκνυε περίτρανα την ανικανότητά της να γράψει ένα δικό της κείμενο χωρίς να υποπέσει στο αμάρτημα της εκτενούς αντιγραφής (αμάρτημα εξίσου σοβαρό όσο η λεπτομερειακή μέχρι εξαντλήσεως παράθεση της πλοκής ενός βιβλίου) αποφάσισε να δανειστεί την ιδέα του βραζιλιάνου συγγραφέα.
Μικρά κεφάλαια με τίτλους αύξουσας αρίθμησης θα αποτελούσαν αυτόνομα τμήματα στην ιστορία της Αγγελικής με σκοπό να αποδοθεί ο τρόπος που επιδρούν τα βιβλία στη ζωή αυτής της ηρωίδας.
Η Αγγελική -περιττό να το πούμε- θα ήταν το alter ego της Κατερίνας. Αργότερα, εισχώρησε στην ιστορία ένα φλερτ -και παλιός συμφοιτητής- που λέγεται Πέτρος, η αδερφή του η Εμμέλεια, ακολούθως το νέο φλερτ του Πέτρου (που διαβάζει τον Οδυσσέα του Joyce στο μετρό), στη συνέχεια η μητέρα του Πέτρου και της Eμμέλειας (που είναι εναντίον της εντατικής ανάγνωσης) και δεν ξέρω ποιό άλλο πρόσωπο θα προστεθεί στην ιστορία αργότερα…
(Έτσι είναι τα πειράματα και στη χημεία και στη συγγραφική τέχνη: κάποτε ή πάντοτε βγαίνουν εκτός ελέγχου).

Όλη αυτή η ιστορία είναι μια φλύαρη εκδοχή του εξής αποσπάσματος από το «Γραμματικό πίθηκο» του Octavio Paz: “Να περπατάς: να διαβάζεις ένα κομμάτι εδάφους, να αποκρυπτογραφείς ένα απόσπασμα του κόσμου. Η ανάγνωση θεωρούμενη ως δρόμος προς κάτι…

Οφείλω θερμές ευχαριστίες στους συγγραφείς:

Μαλακατέ Κατερίνα για την προβολή των κειμένων μου για «To Σχέδιο» και το «Κανείς δε θέλει να πεθάνει» στη δημόσια ομάδα ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ και για την προσθήκη του ιστολογίου μου στα αγαπημένα του Διαβάζοντας (τι όμορφη έκπληξη!)

Σουλτάτου Πέλα για την προβολή των κειμένων μου για τις «Ανάποδες Στροφές» και το «Ανκόρ» στις σελίδες Πέλα Σουλτάτου και Ανκόρ αντίστοιχα.

Γλύκα Σπύρο για την προβολή του κειμένου μου για το «Θήτα» στη σελίδα Σπύρος Γλύκας-Spyros Glykas

Κιναλόπουλο Σταυριανό για την προβολή του κειμένου μου για το «ΚΙΧ» στην σελίδα Κιχ-αστυνομικό μυθιστόρημα του Σταυριανού Κιναλόπουλου, καθώς και για την ουσιαστική καθοδήγηση στα σεμινάρια θεατρικής γραφής

Μακριδάκη Γιάννη για την προβολή του κειμένου μου για το «Λαγού Μαλλί» στην σελίδα yiannismakridakis.gr

Τζαμιώτη Κωνσταντίνο για την προβολή του κειμένου μου για «Το Πέρασμα» στην προσωπική του σελίδα στο facebook, καθώς και για τις πολύτιμες συμβουλές στo εργαστήρι δημιουργικής γραφής

This entry was posted in Η ιστορία της Αγγελικής. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.