36.Ξελογιάστρα μου Αθήνα

Όσο κι αν ήθελε να δραπετεύσει μακριά της, η Αγγελική ήξερε ότι αυτή ήταν η αγαπημένη της πόλη. Ακόμη κι αν επέλεγε να ζήσει σε μια άλλη, φορτωμένη με αναμνήσεις από επαναστάτες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, μουσεία, γαστρονομικές εκπλήξεις, εμβληματικά αρχιτεκτονικά έργα, μια θλιμμένη ομορφιά και τη φωνή της Edith Piaf να τραγουδάει “Padam padam”, καθώς περπατάς έχοντας πλάι σου τη ροή του Σηκουάνα, αργά ή γρήγορα, θα επέστρεφε σε αυτή την πόλη, την Αθήνα, σαν να ήταν όχι εκείνη όπου γεννήθηκε από σύμπτωση, αλλά εκείνη που διάλεξε σοφά ανάμεσα σε τόσες άλλες.
Και στο επόμενο ταξίδι θα έπαιρνε την Αθήνα του ’50 μαζί της, μέσα από τα “Ελαφρά ελληνικά τραγούδια” , για να βρίσκεται πάντα κοντά της.

Κι αργότερα, αφού ολοκλήρωνε την ανάγνωση και σημείωνε ότι το επόμενο βιβλίο σε άμεση προτεραιότητα θα έπρεπε να είναι εκείνου “του μακρινού Χαλκιδαίου τελώνη που δαγκάνει πιο βαθιά απ’ όλους” , θα σκεφτόταν να γράψει με τη σειρά της τα παρακάτω:

“Γραμμένο με την απλότητα των ελαφρών ελληνικών τραγουδιών, ωστόσο χωρίς να μένει στην επιφάνεια των πραγμάτων, το βιβλίο αφήνει να αναδυθεί με άμεσο και ουσιαστικό τρόπο η ατμόσφαιρα της Αθήνας στην εποχή μετά τον εμφύλιο. Μιας Αθήνας όμορφης όσο ποτέ, μια πόλης που πίσω από την ομορφιά της κρύβονται τα πάθη που φαινομενικά έχουν καταλαγιάσει. Κι αν τα έκρυβε κι ένας συγγραφέας, θα κατάφερνε μονάχα μια “ανάλαφρη” αποτύπωση της πραγματικότητας.
Κατά τη γνώμη μου, τα «Ελαφρά ελληνικά τραγούδια» είναι μια ευφυώς απλή, συμπυκνωμένη μέσα από στιγμιότυπα, καταγραφή της ζωής των ανθρώπων της Αθήνας του ’50. Ένα βιβλίο που φανερώνει ότι αυτοί οι άνθρωποι παρέμειναν δέσμιοι των καταβολών και των επιλογών τους χωρίς να αποτιμάται ηθικά η στάση τους. Και είτε το θέλουμε είτε όχι, η ιστορία αυτή συνεχίζεται στο σήμερα με νέους πρωταγωνιστές εμάς. Και η Αθήνα πάντα όμορφη, η πιο όμορφη από όλες.”

This entry was posted in Η ιστορία της Αγγελικής. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.