32.Σε τι χρησιμεύει η ποίηση

Την ημέρα που η Αγγελική αποφάσισε να κολλήσει στη στάση του λεωφορείου ένα κομμάτι χαρτί που έγραφε: “Αν χάσατε ένα μπλε σημειωματάριο σ’αυτή εδώ τη στάση πριν μια βδομάδα, τότε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο παρακάτω τηλέφωνο, αναφέροντας τι χαρακτηριστικό έχει, ώστε να βεβαιωθούμε ότι είναι δικό σας”, ο ήλιος έλαμπε. Κοίταξε το πίσω μέρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης και η εικόνα της φάνηκε τόσο όμορφη που μόνο ένας ποιητής θα μπορούσε να την περιγράψει. Μην έχοντας τον τρόπο να το κάνει η ίδια, την αποτύπωσε σε μια φωτογραφία.

20180331_144207

Κι ύστερα σκέφτηκε ότι πραγματικά ήλπιζε να συναντήσει και να γνωρίσει εκείνη την κοπέλα, που κάποτε επέλεξε να κρατήσει το παρακάτω απόσπασμα ενός περιοδικού κολλημένο στις πρώτες σελίδες του σημειωματάριου:

«Για να διαμορφώσετε ένα καλό λογοτεχνικό γούστο υπάρχει μόνο ένας τρόπος: να διαβάζετε ποίηση… Η ποίηση ως η υψηλότερη φόρμα ανθρώπινης ομιλίας δεν είναι μόνο ο συντομότερος και ο πιο περιεκτικός τρόπος για να μοιραστεί κανείς μια ανθρώπινη εμπειρία· προσφέρει και την υψηλότερη κλίμακα για κάθε γλωσσικό επιχείρημα -κυρίως για όσα επιχειρούνται πάνω στο χαρτί. Όσο περισσότερη ποίηση διαβάζει κανείς, τόσο απεχθάνεται τις μακρολογίες κάθε είδους, είτε πρόκειται για φιλοσοφικές συζητήσεις είτε αφορούν σε ιστορικά ή κοινωνικά θέματα είτε πρόκειται για λογοτεχνικά αφηγήματα. Η καλή πρόζα είναι πάντα ενέχυρο της ακρίβειας, του ρυθμού και της έντασης του λυρικού τρόπου ομιλίας… Η λογοτεχνία ξεκίνησε με την ποίηση… Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνει κανείς είναι ν’ ακολουθήσει τη μέθοδο που ίσχυσε για χιλιάδες χρόνια στον πολιτισμό μας. Είναι ευκολότερο απ’ ό,τι νομίζετε, γιατί το corpus της ποίησης είναι πολύ λιγότερο εκτενές από αυτό της πρόζας. Αν μάλιστα ενδιαφέρεστε, σε πρώτη φάση, για τη λογοτεχνία του αιώνα μας, η δουλειά σας γίνεται παιχνιδάκι. Θα πρέπει ν’ ασχοληθείτε μερικούς μήνες καταρχήν με τους ποιητές που έγραψαν στη μητρική σας γλώσσα, προτευόντως εκείνους του πρώτου μισού αυτού του αιώνα. Φαντάζομαι πως θα καταλήξετε σε καμιά δωδεκαριά λεπτά βιβλιαράκια και μέσα σ’ ένα καλοκαίρι θα ΄χετε φτιάξει ένα καλούπι… Αν μετά τραβήξετε τυχαία από τη βιβλιοθήκη έναν οποιονδήποτε τόμο πεζών κειμένων και τον παρατήσετε μετά από λίγο, το λάθος δεν θα είναι δικό σας…»

Συμβουλές από μια ομιλία του Γιόζεφ Μπρόντσκι που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στη γερμανική Frankfurter Algemeine, λίγες μέρες μετά το θάνατο του νομπελίστα ποιητή.

img1(πηγή φωτογραφίας: εδώ)

 

 

This entry was posted in Η ιστορία της Αγγελικής. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.