24.Αναζητώντας την άγνωστη Χ

Είχε προσπαθήσει να την ξανασυναντήσει. Την ίδια ώρα και στην ίδια στάση, ακριβώς την επόμενη μέρα. Στο ίδιο σημείο ξανά, μετά από μία εβδομάδα. Η Αγγελική κρατούσε το σημειωματάριο στα χέρια της εμφανώς, ώστε να διευκολύνει την κοπέλα που το έχασε να το αναγνωρίσει άμεσα. Ωστόσο αποδείχτηκε ότι καμμιά από τις κοπέλες, που πιθανολογούσε ότι ήταν η ενδιαφερόμενη, δεν έδειξε το αναμενόμενο ενδιαφέρον. “Όταν μπορούμε με ευκολία να φανταστούμε ένα γεγονός, υπερεκτιμάμε και τις πιθανότητες να συμβεί πραγματικά”, έγραφε ο Dan Gilbert στο «Αναζητώντας την ευτυχία». 

Αναρωτήθηκε τί συναισθήματα μπορούσαν να κατακλύζουν την κοπέλα, όταν το έχασε.  Άραγε η άγνωστη είχε ήδη αποδεχτεί το συμβάν με στωικότητα; “Δεν έχουμε επίγνωση του γεγονότος ότι είναι πιο πιθανόν να ενεργοποιηθούν οι άμυνές μας από έντονα οδυνηρές παρά από ήπια οδυνηρές καταστάσεις, και επομένως κάνουμε λάθος προβλέψεις για τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις απέναντι σε δεινά διαφορετικής τάξεως” έγραφε ο Dan Gilbert στο ίδιο βιβλίο. Αν η άγνωστη είχε στενοχωρηθεί έντονα από την απώλεια, ίσως ήδη ο μηχανισμός άμυνας να είχε επιβληθεί στα συναισθήματά της.

Θα είχε άραγε σκεφτεί εκείνη η άγνωστη ότι υπήρχε κάποιος άνθρωπος που, πραγματικά, ήθελε να τη βοηθήσει; Κι αυτό το τελευταίο θα ήταν δυνατόν, αν η Αγγελική σκεφτόταν έναν έξυπνο τρόπο. Σε μια εποχή που το διαδίκτυο διευκόλυνε την επικοινωνία των ανθρώπων με εντυπωσιακή ταχύτητα ανεξάρτητα από απόσταση και που η απόκτηση εξωφρενικά μεγάλου αριθμού φίλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν απλούστατη, εξακολουθούσε να είναι δύσκολο έως απίθανο να επιστρέψει το σημειωματάριο στην κάτοχό του. Κι αν έγραφε μια ανάρτηση: “Μήπως γνωρίζετε κάποια κοπέλα που έχασε ένα μπλε σημειωματάριο; Αν ναι, στείλτε μήνυμα στο ίνμποξ.” Ή -καλύτερα- ένα απλό κομμάτι χαρτί στη στάση: “Αν χάσατε ένα μπλε σημειωματάριο, επικοινωνήστε μαζί μου.” Ναι, πιθανότατα αυτή ήταν η καλύτερη ιδέα. Ωστόσο, αν χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό της διάφοροι άσχετοι ενοχλητικοί, τι θα έκανε; Ευτυχώς, είναι εύκολο να αποκτήσει κανείς καρτοκινητό μιας χρήσης. Επιτέλους, η τέλεια ιδέα. Παρόλο που δεν χρειάζεται και δεν μπορούν να είναι όλα τέλεια στη ζωή. “Αν εμμέναμε στο κριτήριο της τελειότητας για όλα μας τα εγχειρήματα, τότε τα μόνα που θα μας απέμεναν θα ήταν τα μαθηματικά και το White Album των Beatles,” έγραφε ο Gilbert.

Η ιδέα ότι μπορούσε να βοηθήσει έναν άνθρωπο έκανε την Αγγελική ευτυχισμένη.

This entry was posted in Η ιστορία της Αγγελικής. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.