20.Από την άλλη πλευρά

Αλλά αυτός ο ασχημομούρης στο μπακάλικο την αγριοκοίταζε αν της ξέφευγε καμιά ελληνικούρα και το γύριζε στα γαλλικά αμέσως. Ήθελε να του πει κι εσύ μετανάστης είσαι, αλλά ήταν Αλγερινός, δηλαδή νόμιμος, με σχεδόν πρώτη γλώσσα τα γαλλικά, δεν την έπαιρνε να του εναντιωθεί. Ήταν ένα σκαλί πάνω από κείνη.”
Κατερίνα Μαλακατέ, Το σχέδιο

Την ημέρα της ανακοίνωσης της απόλυσής του, ο Πέτρος αποφάσισε να απενεργοποιήσει το λογαριασμό του στο facebook. Αφού περπάτησε στους δρόμους της Αθήνας, όσο ήταν απαραίτητο για να αδειάσει το μυαλό του από όλες τις σκέψεις, γύρισε στο σπίτι κρατώντας το “Σχέδιο” της Κατερίνας Μαλακατέ. Ένα ψυχολογικό και πολιτικό θρίλερ που αφορά την Ελλάδα του σήμερα, γραμμένο από μία συγγραφέα, που είναι χαλκέντερη αναγνώστρια, πώς θα μπορούσε να μην είναι ενδιαφέρον;
Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του βιβλίου είναι ότι η δυστοπία παρουσιάζεται πολύ φυσικά ως απολύτως δυνητική πραγματικότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά τις συνθήκες ζωής στην επαρχία. Καθώς ξετυλίγεται περαιτέρω η δυστοπική πραγματικότητα με τις καινούριες συνθήκες ζωής στην Νέα Ελλάδα και φτάνοντας στην πρόταση: “Δουλεύεις, σε ταϊζουν καλά, δεν ασχολείσαι με τον εαυτό σου. Είσαι Ενεργός.”, είναι αδύνατον να μην αναρωτηθεί κανείς αν αυτή η δυστοπία είναι, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, απλώς αποτύπωση της καθημερινότητάς μας.
Το νήμα της αφήγησης εναλλάσσεται μεταξύ δύο τόπων. Από την μία πλευρά, παρουσιάζεται η ζωή και η σχέση της Ευγενίας με τον παππού της, που υποκαθιστά τον πραγματικό πατέρα. Παράλληλα, παρακολουθούμε τη ζωή του πατέρα, που είναι ο Χάρης, ένας μεσήλικας συγγραφέας, που έχει αποδράσει στο Παρίσι. Στα μάτια της κόρης (και με όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα) είναι ένας αδιάφορος πατέρας, αλλά τι συμβαίνει άραγε πραγματικά από την άλλη πλευρά;
Η εναλλαγή της αφήγησης της δράσης μεταξύ των δύο τόπων γίνεται με σωστή ισορροπία. Ο ρυθμός που δίνουν οι μικρές, αλλά πυκνού νοήματος, προτάσεις είναι ιδανικός για ένα σύγχρονο μυθιστόρημα. Η τελική ανατροπή δικαιώνει τις προσδοκίες για ένα ευφυή συνδυασμό ψυχολογικού και πολιτικού θρίλερ. Και βέβαια το τελικό ερώτημα του βιβλίου είναι απολύτως καίριο.

Advertisements
This entry was posted in Η ιστορία της Αγγελικής. Bookmark the permalink.