14. Εργοστάσιο παραγωγής σκέψεων

“Όταν κάποιος είναι χημικός μηχανικός”, σκεφτόταν η Αγγελική, “αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες να αντιλαμβάνεται το καθετί γύρω του ως εργοστάσιο”. Κι εδώ που τα λέμε δεν είναι καθόλου δύσκολο να παρομοιαστεί ο άνθρωπος με ένα εργοστάσιο. Με μια απλουστευμένη (και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά) θεώρηση, στην περίπτωση του εργοστασίου που λέγεται άνθρωπος, η πρώτη ύλη είναι τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος (π.χ. αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους, επαφή με τη φύση, αναγνώσεις βιβλίων ή και έλλειψη όλων αυτών κλπ).
Η καύσιμη ύλη που παρέχει την ενέργεια είναι τα τρόφιμα (αυτό το ξέρει και η γάτα μας). Αλλά το μείζον ερώτημα είναι: τι παράγει ο άνθρωπος;

Σκέψεις, παστίτσιο, όνειρα, εταιρικούς ισολογισμούς, επιθετικότητα, κεντήματα, εχθρότητα, πορτοκάλια, βία, χάρτινα καραβάκια, πολέμους, ζωγραφικούς πίνακες με θέμα τον πόλεμο, τρυφερότητα, γκατζετάκια, ανιδιοτέλεια, οικονομικές προβλέψεις, αλληλεγγύη, πυρηνικούς αντιδραστήρες, αλτρουισμό, θαλάσσια ρύπανση από πετρελαιοκηλίδες, αγάπη, έρευνα για την καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης από πετρελαιοκηλίδες και πάει λέγοντας. Ωραίες σκέψεις, αλλά δεν είναι λογοτεχνία.

“Πώς θα ήταν η ζωή μου, αν είχα παρατήσει τις σπουδές και είχα αφοσιωθεί στις αναγνώσεις βιβλίων; Θα είχα άραγε καταφέρει να γίνω επώνυμη συγγραφέας;” αναρωτιόταν η Αγγελική. Η απάντηση λίγο την ενδιέφερε. Κανείς άνθρωπος με στοιχειώδη αυτοεκτίμηση δεν μετανιώνει πραγματικά για τις επιλογές του, ανεξαρτήτως αν φαίνονται λάθος ή σωστές στους γύρω του. Ακόμη κι αν ένα βράδυ του καλοκαιριού πιάνει τον εαυτό του κοιτώντας τη θάλασσα να κάνει τη σκέψη: “Πώς θα ήταν η ζωή μου αν…;”

Τι σημασία έχουν όλα αυτά και γιατί κάποιος να ενδιαφερθεί να ασχοληθεί με την ομφαλοσκόπηση της Αγγελικής; Στο μεταξύ, η θάλασσα, την οποία ένας άνθρωπος κοιτάζει και αναρωτιέται για τις επιλογές του, είναι η ίδια θάλασσα μέσα στην οποία άνθρωποι πνίγονται προσπαθώντας να σώσουν τη ζωή τους.

Θάλασσα, πικροθάλασσα. Είναι η ίδια θάλασσα. Το καταλαβαίνεις;

This entry was posted in Η ιστορία της Αγγελικής. Bookmark the permalink.

1 Response to 14. Εργοστάσιο παραγωγής σκέψεων

  1. tati kati says:

    υπέροχο!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.