10.Ω, τι ειρωνεία!

Η λέξη “irony” προέρχεται από τη λέξη ειρωνεία και δεν χρειάζεται να σπουδάσεις γλωσσολογία στο Harvard για να το καταλάβεις αυτό. Ωστόσο, ω, τι ειρωνεία! Η λέξη ειρωνεία δεν έχει κανένα σχολιασμό στην ελληνική wikipedia. Κι έτσι, η Αγγελική δεν μπορούσε να βρει με γρήγορο και άμεσο τρόπο τι σήμαινε η σωκρατική ειρωνεία. Αντίθετα, στην αγγλική wikipedia, όχι μόνο υπήρχε η λέξη irony με ανάλυση, αλλά υπήρχε και σαφής εξειδίκευση στη λέξη “socratic irony“.
Δεν πειράζει όμως! Κάθε εμπόδιο για καλό. Ήταν αναγκασμένη να διαβάσει την Απολογία του Σωκράτη, ώστε να ανακαλύψει τη φράση:

ἐγὼ δέ, ὥσπερ οὖν οὐκ οἶδα, οὐδὲ οἴομαι· ἔοικα γοῦν τούτου γε σμικρῷ τινι αὐτῷ τούτῳ σοφώτερος εἶναι, ὅτι ἃ μὴ οἶδα οὐδὲ οἴομαι εἰδέναι
(Εγώ, αυτά που δεν ξέρω, ούτε νομίζω ότι τα ξέρω. Φαίνεται λοιπόν ότι είμαι λίγο σοφότερος από αυτόν, επειδή αυτά που δεν ξέρω, δεν νομίζω ότι τα ξέρω.)

Τι παράδοξο, όμως, η αθηναϊκή άμεση δημοκρατία, καταδικάζει σε θάνατο έναν άνθρωπο που ήταν σε ηλικία 70 ετών. Είναι άραγε ο θάνατος το μεγαλύτερο κακό; Ή μήπως δεν πρέπει να το νομίζουμε, αφού δεν το ξέρουμε;
Τους τις πετάει τις σπόντες ο Σωκράτης στην απολογία του. Ω, τι ειρωνεία!

Advertisements
This entry was posted in Η ιστορία της Αγγελικής. Bookmark the permalink.