6.Ενότητα

“Μήπως όμως το κριτήριο διαχωρίζει τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες; Σε εκείνους που ενδιαφέρονται για τον πόνο των άλλων και σε όσους είναι αδιάφοροι; Πώς ακριβώς αποδεικνύεται το ενδιαφέρον; Προφανώς με πράξεις.”

“Θα ήταν άραγε σωστό να μιλήσει κανείς για την ενότητα της ανθρωπότητας ανεξαρτήτως οποιασδήποτε κατηγοριοποίησης; Εξάλλου στην Εξομολόγηση του Σταυρόγκιν είναι τόσο φανερό ότι ακόμη κι οι λεγόμενες απάνθρωπες πράξεις είναι στην πραγματικότητα ανθρώπινες υπό την έννοια ότι γίνονται από ανθρώπους και όχι από εξωγήινους…”

“Στην πραγματικότητα μάλλον απλώς δεν υπάρχει κριτήριο. Ακόμη κι αν ισχυριστεί κανείς ότι τα καλύτερα βιβλία συνεισφέρουν στην ιδέα της ανθρώπινης ενότητας, δεν μπορεί να ξέρει κανείς πριν διαβάσει ένα βιβλίο, πού θα οδηγηθεί”, σκέφτηκε σε μεταγενέστερο χρόνο η Αγγελική. “Κι επιπλέον πόσο σωστό είναι να θεωρεί κανείς ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ένα; Ειδικά οι άνθρωποι που έχουν διαφορετικές πολιτικές ιδέες, δεν μπορούν και δεν θέλουν να νιώσουν ενότητα με τους αντιπάλους τους. Επομένως, τι ακριβώς περιλαμβάνει η ιδέα ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ένα; Ο άνθρωπος που επιδιώκει να πλουτίζει ακόμη και από τη δυστυχία των άλλων από βιολογική άποψη είναι εξίσου άνθρωπος με εκείνον που δίνει από το υστέρημά του σε κάποιον που έχει ανάγκη. Ή μήπως όχι; Ίσως πρέπει να αρχίσω να καταγράφω τις απορίες μου σε ένα τετράδιο και καθώς διαβάζω να αρχίζω να δίνω απαντήσεις.”

Κι αφού σκέφτηκε τα παραπάνω, μπήκε σε ένα βιβλιοπωλείο και αγόρασε 3 βιβλία σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας, πριν πέσει με τα μούτρα στο “Έγκλημα και Τιμωρία”. Δεν θυμόταν σχεδόν τίποτα από την πρώτη του ανάγνωση…

This entry was posted in Η ιστορία της Αγγελικής. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.