4.Αυτογνωσία, αυτή η άγνωστη

Η Αγγελική θεωρούσε ότι ήταν επαρκώς ευφυής, ώστε να διαπιστώνει συνεχώς πόσο αυξάνεται η άγνοιά της στο πέρασμα του ανελέητου χρόνου. Όμως, σε τι την διαφοροποιούσε αυτό από τον οποιονδήποτε ημιμαθή; Τέτοια ζητήματα τριβέλιζαν το μυαλό της αποκόβοντάς την από ουσιαστικότερες ασχολίες όπως η τακτοποίηση του σπιτιού, το πλύσιμο των ρούχων κλπ.
Όταν γνώρισε το Μάκη, θαύμασε τη βαθύτατη αυτογνωσία του. Σε μια κρίση πνευματικής διαύγειας την εντυπωσίασε με την ατάκα του:
“Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι οι Έλληνες…”
Γέλασε φυσικά, δεν ήξερε ότι το έχει διατυπώσει καλύτερα ο Ροϊδης. Γέλασε, όπως κάνει κάθε γυναίκα, όταν θεωρεί ότι την φλερτάρουν ακόμα κι όταν διατυπώνονται κοινοτοπίες παντελώς άσχετες με το φλερτ.
Δεν ήταν όμως επαρκώς ετοιμόλογη. Θα περνούσαν αρκετές μέρες κατά τις οποίες θα το επεξεργαζόταν με το φτωχό μυαλουδάκι της, ώστε να αποκρυσταλλώσει στη σκέψη της εκείνο που θα ήταν -ίσως- η ενδεδειγμένη απάντηση:
“Μάκη, πόσο δίκιο έχεις. Τι κρίμα όμως… Κανένας από όσους Έλληνες συμφωνούν με τη γνώμη αυτή δεν ακολουθεί τη ρηξικέλευθη πράξη να εγκαταλείψει τη χώρα, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του προβλήματος. Επομένως, το πρόβλημα της Ελλάδας είναι όντως οι Έλληνες. Είσαι τόσο σοφός, Μάκη!”
Ήταν περιττό, όμως, να τα θυμάται όλα αυτά, επειδή ο Μάκης εντωμεταξύ είχε γίνει Λούης…

This entry was posted in Η ιστορία της Αγγελικής. Bookmark the permalink.